Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Πληρωμές
Συνήθως, όταν ο εργαζόμενος παίρνει το μεροκάματο ή το μισθό του, πιστεύει , ότι αυτό αποτελεί ανταμοιβή για την εργασία που έκανε. Πολλές φορές μάλιστα πιστεύει, ότι το κράτος φροντίζει να έχει δουλειά και ενδιαφέρεται για τη μόρφωση του την υγεία του και τις άλλες κοινωνικές παροχές.
Σπάνια σκέφτεται το θέμα βαθύτερα: ότι ο μισθός κλείνει μέσα του με διάφορες μορφές αυτό που λέμε ταξική εκμετάλλευση. Θα σταθώ εδώ σε ένα μόνο σημείο.
Όταν παίρνεις το μεροκάματο ή το μισθό σου, μέσα σε αυτό είναι ενσωματωμένο ένα επίδομα, ας το πούμε ταξικό. Μέσα σε αυτό περικλείεται η αποτελεσματικότητα των αγώνων των δικών του, των προηγούμενων γενιών , των εργατών όλου του κόσμου. Για παράδειγμα οι θυσίες των σοβιετικών εργατών για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας πρόσθεσε το δικό της επίδομα σε αυτή τη διαδικασία.
Κάποτε όμως έρχεται η στιγμή της κρίσης. Η στιγμή που θα πεις το δικό σου λόγο. Θα βρεθείς στο σταυροδρόμι. Δεν μπορείς να στηρίζεσαι πάντοτε στους αγώνες των άλλων.
Πέρασαν πολλά χρόνια. Χόρτασες την ανάπαυση του καναπέ σου. Ξέχασες τους αγώνες , τη συλλογικότητα, άφησες τους τυχοδιώκτες να παριστάνουν τους συνδικαλιστές, βυθίστηκες στην αδιαφορία. Έκανες κυβερνήτες ψεύτες και απατεώνες και διπρόσωπους δημαγωγούς
τους έκανες λαοπρόβλητους ηγέτες και εθνάρχες .Έκλεισες τα αυτιά σου και τα μάτια σου, λοιδόρησες τους πραγματικούς αγωνιστές.
Τώρα έφθασε η στιγμή της κρίσης. Θα δείξεις το δικό σου μπόι. Έχεις ακόμη λίγο χρόνο να δείξεις την οργή σου. Να δείξεις τη δική σου γροθιά. Να εξαφανίσεις τους κλέφτες του μόχθου, που σε τρομοκρατούν ,σου κλέβουν όχι μόνο τον κόπο αλλά τη λογική την ανθρωπιά την ελπίδα. Πες τους ότι θέλει τόλμη και αρετή ο αγώνας και τα διαθέτεις. Ήρθε η στιγμή για το δικό σου ΝΑΙ στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου